greta verduin reisverslagen

 verslag rondreis Portugal-Spanje 2007


Eerdere  reisverslagen   *  Leipzig-Dresden (2006/2007)   * Sicilie en zuid-Italie (2006)

copyright alle foto's: greta verduin


Buschauffeur Johny vermaakt de Portugal-gangers 's avonds......

De hele rondreis hebben we prachtig weer gehad, zo tussen de 27 en 37 graden (!)

Dag 1: Na het verzamelpunt vetrok de bus richting Frankrijk, veel drukte, péage,  een rugby-stadion......

 

 

Dag 2: richting Spanje, voorbij Burgos, onerweg een een fraaie brug......overnachting bij Santander in de buurt.

 

 

Dag 3: op weg naar Viséu, Portugal.

 Maar onderweg een bezoek gebracht aan Burgos (Spanje) dat gaat voor Europese Culturele hoofdstad in 2016.

 

 

Hieronder een beeld van een kastanjepofster

 

 

Wat bijzonder opviel, was dat vrijwel alle grote bomen een knipbeurt hadden gehad: bijvoorbeeld treurwilgen waren horizontaal gekapt zodat je er onderdoor kon kijken. Andere bomen waren in allerlei vormen gesnoeid....heel apart. Burgos beschikt ook over prachtig aangelegde parken, en promenades, kompleet met standbeelden aan de Paseo del Espolón, met de kunstig geknipte platanen en Casa del Cordon en het Plaza del Rey San Fernando. Bovendien veel waterpartijen tussendoor.

 

 

We maakten een korte stop in Salamanca (Spanje) en maakten nog wat optredens mee van het folklore-festival. Salamanca is een van de oudste universiteits-steden in de wereld en wordt ook wel 'La Dorada' (de Gouden Stad )genoemd vanwege de karakteristieke zandstenen bebouwing. Er zijn paleizen te vinden en 2 prachtige kathedralen en een klooster. Bovendien zijn er 3 universiteiten en tal van monumentale bezienswaardigheden. Door de studenten uit de hele wereld die hier Spaans komen studeren, heerst er een internationale sfeer, vooral op de 'Plaza Mayor' een prachtig plein, waar ook veel culurele aktiviteiten plaatsvinden.

 

 

 

 

Salamanca (Spanje) 'Ciudad de Cultura' (cultuurstad) staat er op een spandoek langs het grote podium te lezen.....

 

 

Dag 4: Vanuit Viséu (Portugal) een rondtour door het natuurrijke Serra da Estrela (sterrengebergte) het hoogste gebergte van Portugal met toppen tot 2000 meter. Een schitterend gebied met kronkelige wegen, diepe ravijnen, hellingen die met rotsblokken zijn bezaaid in de meest bizarre formaties en prachtige vergezichten op meertjes en hellingen. (Viséu Guarda)

 

 

 

 

Daarna nog een bezoekje gebracht aan het bergdorpje Manteigas (volgens mij betekent dit: boter), waar we heerlijk gelunched hebben.

 

 

 

Dag 5: Vandaag naar Viséu, een stad (22.500 inwoners) met stadsmuren die soms geheel geintegreerd zijn in de woningen. Viséu heeft desondanks een landelijke uitstraling, leuke pleintjes ,met terrasjes en smalle straatjes maar ook een winkelstraat (Direita).

Wat mij in het bijzonder opviel, was de vele Kunst, 'zomaar' op straat, ofwel: in de openbare ruimte! 

Ook rotondes zagen er fraai uit: met waterpartijen, fonteinen of....alweer: Kunst

 

 

 

Hier ook zagen we eindelijk tegeltableaus op straat, soms in de vorm van straatnamen, soms hele tableaus in blauw op wit.

 

 

 

 

Viséu heeft oude stadsmuren en het leuke is dat die gewoon 'geintegreerd' zijn in de gebouwde woningen.....soms bestaat het interieur van een woonkamer uit....één grote steenmassa!

 

 

In een piepklein oud kerkje (foto's rechtsonder) troffen we dit Mariabeeld aan en in een hoekje een tegelmozaiek

 

 

De was langs de ramen maar overal Kunst op straat....ik werd er helemaal blij van ;-)

 

 

 

De (kathedraal) uit de 13e eeuw is verschillende keren herbouwd (13e en 17e eeuw). 

 

 

 

 En in de rondgang (foto's boven) zijn nog veel tegeltableau's te vinden. De hoge kruisgang (2 verdiepingen hoog) is de moeite waard.

 

 

Dag 6: Vandaag een bezoek gebracht aan Cruz Alta (hoge kruis), een prachtig uitzichtspunt op 547 meter, het hoogste punt van de Serra do Bucaco. Bij helder weer (en dat hadden we) kun je neerkijken op Aveiro en Coimbra.  

 

 

 

Daarna een bezoek aan het Bucacopark, een beschermd natuurgebied met een unieke flora en fauna, heel uitgestrekt.

 

 

Met daarin een superdeluxe hotel.....waar ik dus helemaal verbijsterd was door de ongelooflijk ongeinteresseerde manier hoe men hier met de oude antieke tegels was omgegaan! Kijk zelf naar deze foto's (de grote tegeltableau's zitten aan de buitenkant). Schots en scheef, dwars door elkaar geplakt, halve Cherubijnenkopjes tegen een tegel met een blad bijv. Vreselijk!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder het bewuste Busaco Palace hotel, met een tuin waar dagelijks tientallen mensen in werken. Plus daarnaast een kapel.

 

 

Daarna 'eventjes' naar Coimbra, de Universiteitsstad van Portugal. Oude straatjes met Middeleeuwse muren, gewelven en trappen; de Abdij van Santa Cruz en de machtige Universiteitstoren boven de stad. 

Vervolgens een bezoek aan het sfeervolle (toeristische) vissersplaatsje Aveiro, dat een heel klein beetje doet denken aan Venetie omdat hier ook gondels liggen.... Een bijzondere kathedraal met een groot gotisch kruis. En heel veel huizen zijn voorzien van tegeltjes, waaronder het treinstation (helaas vanuit de verte te zien).

 

 

 

 

 

Er is ook een supermodern winkelcentrum en een groot meer en overal liggen fraai versierde gondels.

 

 

Ook hier weer tot mijn vreugde: Kunst op rotondes!

 

 

Dag 7: Op weg naar Lissabon, waar we 3 nachten zullen blijven. 

 

Eerst een bezoek gebracht aan bedevaartsoord Fatima, een giga-toeristische trekker. (Maria zou daar verschenen zijn aan 3 meisjes, inmiddels alweer 90 jaar geleden). Het plein is volgens mij groter dan het Sint Pietersplein in Vaticaanstad.  

 

 

Er werd net (of is dat de hele dag door?) een mis opgedragen, met regelmatig zinnen in allerlei vreemde talen er doorheen, ook in het Nederlands. Ettelijke tientallen kardinalen (ofzo) zaten op een tribune, zang kwam van nonnen daarachter, en de 'pelgrimgangers' (gelovigen) lagen op hun knieen mee te bidden. Tussen door werd er gewijd water getapt, kaarsen verkocht en aan de wegen er omheen werden Fatima-souvenirs verkocht. Kijk je naar de andere kant van het plein, dan zie je een immens groot kruisbeeld in moderne stijl.

 

 

Via korte bezoekjes aan Batalha (bekend door z'n gotische kathedraal en aangrenzende klooster in de Portugese Manuelstijl)...... 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier zagen we de wisseling van de wacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.........en Obidos, een oud vestingstadje, dat nog geheel ommuurd is (beetje Volendam-achtig, zeer toeristisch dus, maar wel leuk om doorheen te lopen, overal poortjes, doorkijkjes, veel bloemen en een amfitheater)

 

 

 

 

 

Dag 8: Ik was nog nooit in Lissabon geweest en verheugde mij daar erg op. Ondanks de ongetwijfeld fraaie gebouwen en soms brede boulevards, vond ik Lissabon een stad die mij totaal niet aansprak , die heel anders overkwam dan ik gedacht had. Ik voelde mij daar niet thuis, wat ik bijvoorbeeld in Rome, Florence, Barcelona, Berlijn, wél had. Een prima hotel midden in de stad (leek wel Parijs met al dat verkeer). Ik vond het een vieze stad. Wat ik imponerend vond, was de lange brug over de Taag....(lijkt wel wat op die van San Francisco) van de ene kant gezien eindigt die met een meer dan levensgroot Christusbeeld (zoals in Rio de Janeiro) en van de andere kant gezien, ziet het er weer heel anders uit, mooi zicht op de stad Lissabon (Lisboa)

 

 

 

 

 

 

Maar goed: eerst een rondtour door Lissabon, langs bezienswaardigheden, zoals genieten van het uitzicht vanaf het Castelo Sao Jorge, de vele terrassen (PC-Hooftstraat-achtig, maar ook hier op het terras zelfs word je bestolen als je even niet oplet: we zaten ernaast en zagen het gebeuren!) 

 

 

Verder levendige pleinen met straatartiesten en fraaie parken. Het straatbeeld wordt mede bepaald door  antieke trammetjes, in rood of geel.

 

 

 

 

 

 

Dag 9: Bezoek aan Sintra, dat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Andere bezienswaardigheden: het Palácio National de Sintra, in het hart van de stad en het Palácio da Pena. Ook bezienswaardig het Castelo dos Mouros, een Moors kasteel uit de 8ste eeuw, dat ligt op een bergrug van de Serra, hoog boven het stadje. (geprobeerd naar boven te lopen...maar wegens tijdgebrek laatste stuk met de toeristenbus omhoog. Helaas was eea heel slecht aangegeven, dus om verdwalen te voorkomen....)

 

Vervolgens naar Cascais, een 'stijlvol vakantieoord' zoals men dat hier noemt, met veel restaurants, bars en uitgaansgelegenheden maar ook met een aantal historische bezienswaardigheden.

 

 

Dag 10: Nu vertrekken we op weg naar de Algarve.  Via Beja, Quirique en Albufeira rijden we naar Monte Gordo.

 

 

Dag 11: Vandaag bezoek aan Faro, een stad omgeven door een Middeleeuwse muur en in het bezit van een groot aantal monumenten zoals: de Kathedraal. het Nosse Senhora da Assuncao-klooster en de Sao Francisco-kerk. (en niet te vergeten: een vliegveld, waar de toestellen vlak over de jachthaven scheren)

 

Dag 12: Dag naar eigen invulling.

 

Dag 13: Vertrek vanuit Monte Gordo naar Spanje, naar Villanueva del Arzobispo (Jaen). Onderweg korte bezoekjes aan Sevilla, bekend van de Real Alcazar, een prachtige kathedraal en dev ele prachtige tuinen, fonteinen en parken, en Córdoba, beroemd om zijn grote moskee, de Mezquita.

 

Dag 14: Via Albacete, Valancia en Tarragona rijden we naar Tossa de Mar, aan de Spaanse kunst (Casta Brava). Jee, wat is dát plaatsje en alles wat daar langs die kust ligt, supertoeristisch geworden!!! Het strandje is nog net zo klein als 20 jaar geleden, de ruine staat er nog steeds. Maar nu liggen er niet een paar vissersbootjes op het strand getrokken...nee, een hele vloot speedboten ligt er voor anker en een kwart ligt op het strand te wachten op klandizie! Aan de 'boulevard' is nu een aaneengesloten glazen lijn van restaurantjes, bars en weet ik wat allemaal, niks Spaans meer aan, jammer.

Dag 15: Naar Barcelona, de hoofdstad van Catalan (Catalonie). Ongelooflijk hoe verschrikkelijk druk het nog kan zijn in oktober!!! De Sagrada Familia...daar is nauwelijks te stoppen, laat staan uit te stappen, het stikt er van fotograferende toeristen die deze kerk-in-de-steigers  er toch zelf op willen zetten....Parc Guell hetzelfde: wat een mensen massa om van de Ramblas maar te zwijgen! Maar desondanks....Barcelona blijft een heerlijke stad.

 

Dag 16: Vertrek van Spanje, richting Frankrijk, voor een overnachting (Sance-Macon). Dag 17:  Vanuit Frankrijk weer naar Nederland.